Airco onderhoud

Ons advies

De airco of klimaatregeling in uw auto heeft van tijd tot tijd ook onderhoud nodig. Doe dit eenmaal per 3 a 4 jaar.

Het systeem heeft een 4-tal hoofdonderdelen :

  • een warmtewisselaar ook wel condensor genoemd
  • leidingwerk
  • aircocompressor
  • warmtewisselaar ook wel verdamper genoemd

Het (gesloten) systeem van leidingen, compressor en warmtewisselaars is gevuld met een koudemiddel(gas) en olie om de bewegende delen in met name de aircocompressor te smeren.

Een goed werkend aircosysteem in een auto kan ongeveer een 8 graden koelen ten opzichte van de buitentemperatuur.

Ondanks dat het een “gesloten” systeem is, treedt er gedurende de tijd toch verlies op van het koudemiddel(gas). Wanneer de airco niet meer goed koud wordt, is het mogelijk dat de hoeveelheid koudemiddel niet meer voldoende is om een goede koelcapaciteit te verkrijgen.

Bij een aircoservicebeurt wordt gecontroleerd hoeveel koudemiddel er nog aanwezig is in uw systeem. We kijken na wat de betreffende fabrikant voorschrijft qua hoeveelheid en vullen het systeem weer met de juiste hoeveelheid koudemiddel en smeermiddel af. Zeker dit laatste is niet onbelangrijk, de smering is erg belangrijk voor de aircocompressor. Te weinig smering kan leiden tot een niet werkende aircocompressor wat vaak leidt naar een dure reparatie.

Nare geuren

De verdamper van uw aircosysteem zit in het algemeen gemonteerd in het kachelhuis, die op zijn beurt weer gemonteerd zit in het dashboard van uw auto. Deze verdamper zorgt ervoor dat de kou overgedragen wordt op de lucht die de auto ingaat.

Bij dit proces ontstaat er altijd condenswater. Dit condenswater loopt via een afvoer uit het kachelhuis naar buiten en vormt vaak al snel de bekende plas water onder uw auto. Deze bevindt zich vaak op de hoogte van de voeten van de bijrijder.

Echter een deel van water blijft achter op de verdamper. Welke zich in het kachelhuis bevindt. Donker en vochtig maakt een goede plek voor bacteriën en schimmels die de oorzaak zijn van de nare geuren.

Ons advies is om jaarlijks een aircoreiniging uit te voeren. Hierbij gebruiken we een reinigingsmiddel aan in het kachelhuis waar de verdamper zit van uw systeem. Samen met eventueel een nieuw interieurfilter houdt dit de nare luchtjes weer een poos buiten de deur

Maak nu een afspraak

HomeWerkplaatsAirco onderhoud